Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Najava događaja

12.12.2016.

13.12.2016. Mostar - Godišnja konferencija na temu borbe protiv korupcije i jačanja integriteta pravosuđa  

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), te u saradnji sa Agencijom za sprječavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK), organizira Godišnju konferenciju na temu borbe protiv korupcije i jačanja integriteta pravosuđa, koja će biti održana 13. decembra 2016. godine u hotelu „Mepas“, u Mostaru.

Konferencija predstavlja nastavak aktivnosti VSTV-a BiH u oblastima jačanja integriteta pravosuđa i borbe protiv korupcije – aktivnosti koje su posebno najavljene na konferenciji održanoj 28. januara 2016. godine na kojoj je predstavljena Dijagnostička analiza integriteta pravosudnog sektora u BiH i mogućih rizika od nastanka korupcije ili neetičnog ponašanja u pravosuđu – dokument nastao kao rezultat saradnje VSTV-a BiH, APIK-a i USAID-ovog Projekta pravosuđa u BiH.
 
Uvodnim riječima učesnicima konferencije obratiti će se Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH, Peter Duffy, direktor misije USAID-a u BiH i Hasim Šabotić, direktor APIK-a. 

Dnevni red konferencije možete pročitati ovdje.

 

14.12.2016. Mostar - Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

Redovna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) bit će održana u srijedu 14. decembra 2016. godine, u prostorijama Općinskog suda u Mostaru, sa početkom u 9.30 sati.
Na sjednici će biti razmotrena brojna pitanja od značaja za javnost, a između ostalog, planiran je izbor predsjednika Suda BiH, Okružnog suda u Prijedoru, Okružnog privrednog suda u Prijedoru, glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Prijedlogu i drugih nosilaca pravosudnih funkcija. Također je planirano razmatranje priogovora na odluku o imenovanju sudija u Općinski sud u Čitluku, Izvještaja Evropske komisije o BiH za 2016. godinu, te odgovora Suda BiH i Tužilaštva BiH na nalaze i preporuke iznesene u izvještaju sudije Joanne Korner „Procesuiranje ratnih zločina na državnom nivou u BiH“. 

Dnevni red sjednice objavljen je na web stranici VSTS-a BiH a isti takođe možete pročitati ovdje.

 

15. i 16.12.2016. Mostar - Konferencija „Pravosuđe – stanje i perspektiva“

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), u saradnji sa Uredom specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR), organizira konferenciju „Pravosuđe – stanje i perspektiva“, 15. i 16.12.2016. godine u hotelu „Mepas“, u Mostaru. 

Konferencija je drugo izdanje prošlogodišnje konferencije „Razvojni put reforme pravosuđa“, organizirane u decembru mjesecu na Jahorini, na kojoj je predstavljen razvojni put reforme pravosuđa od 2003. godine do danas, sa osvrtom na domete reforme i izazove sa kojima se pravosuđe suočava kao i dalje korake koje je potrebno poduzeti na reformskom putu.

Namjera organizatora je nastaviti dobru praksu razvijanja dijaloga o tekućem procesu reforme pravosuđa, te tokom ovogodišnje konferencije predstaviti trenutno stanje pravosuđa i perspektive, kroz osvrt na četiri značajne oblasti: imenovanje i ocjenjivanje, integritet i odgovornost, efikasnost i kvalitet te nezavisnost pravosuđa. Također, planirano je izlaganje na temu o pregovaračkim poglavljima 23. i 24. za pristup Evropskoj uniji.

Uvodim riječima prvog dana konferencije učesnicima će se obratiti Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH i Richard Wood, viši savjetnik i šef Odjela za vladavinu prava EUSR, dok će se drugog dana konferencije učesnicima putem video linka obratiti Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji za proširenje.

Pored sudija i tužilaca iz Bosne i Hercegovine, konferencija će okupiti uvažene goste iz zakonodavne i izvršne vlasti, civilnog sektora, akademske te međunarodne zajednice.

Dnevni red konferencije možete pročitati ovdje.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh