• logo
  • osnovna stranica
  • Апелациони суд Брчко Дистрикта БиХ

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Судске таксе

    У поступку пред Основним И Апелационим судом Брчко дистрикта БиХ плаћају се судске таксе по одредбама Закона о судским таксама (Службени гласник Брчко дистрикта БиХ број  5/01  од 10.05.2001.г.), као и Таксене тарифе која је његов саставни дио.

    Таксе прописане овим Законом плаћају лица по чијем приједлогу или у чијем интересу се предузимају радње у поступку за које је овим законом утврђено плачање таксе .

    За поднеске и  записнике који замјењују поднеске таксу је дужно да плати лице које их подноси, односно лице на чији захтјев се саставља записник.

    За одлуку Основног суда Брчко дистрикт БиХ, таксу је дужан да плати тужилац, односно предлагач, а за судску нагодбу таксу су дужне да плате обје стране, уколико у нагодби, није другачије уговорено.

    За одлуку Апелационог суда Брчко дистрикта БиХ и за одлуку по ванредном правном средству, судску таксу је дужан да плати подносилац жалбе, односно лице у чијем интересу је покренут поступак по ванредном правном средству.

    Када су у складу са одредбама овог закона таксу дужна да плате два или више лица заједно,њихова обавеза је солидарна.

    Уз поднесак (тужба, приједлог, правни лијек и др.) ОБАВЕЗНО се доставља доказ о плаћеној такси.
    Обавеза плаћања таксе настаје:

    • за поднеске (тужбе, одговоре на тужбе, жалбе и друга правна средства) - када се предају суду,
    • за судске преписе - када се затраже од суда;
    • за судске одлуке - када се објаве, а ако странка није присутна објављивању или ако одлука није јавно објављена - када се странци или њеном заступнику достави препис одлуке;
    • судске нагодбе - када се закључе;
    • за паушалну таксу у поступку расправљања заоставштине - када рјешење о насљеђивању постане правоснажно;
    • у поступку стечаја - када  одлука о главној диоби у поступку стечаја постане правоснажно
    • у поступку ликвидације - даном доношења рјешења о закључењу ликвидационог поступка.
    • за остале радње - када се затражи њихово предузимање.

    За поднеске и одлуке у управним споровима у стварима пензијског, инвалидског и здравственог осигурања, дјечијег додатка, старатељства и социјалне помоћи, такса се плаћа само ако тужба буде одбијена или одбачена, а таксена обавеза настаје даном правоснажности одлуке којом је тужба одбијена или обачена.

    Ако странка суду достави поднесак без доказа о паћеној такси, суд ће позвати странку, односно њеног пуномоћника да уплати одговарајућу таксу у року од 8 (осам) дана, па у колико странка не уплати таксу у овом року суд ће наставити поступак и приступити принудној наплати таксе.

    Таксени обвезнок плаћа таксу тако што износ таксе уплаћује на прописани рачун и потврду о уплати судске таксе прилаже уз поднесак за који је такса плаћена.Када се подноси потврда о плаћеној такси за судску одлуку,таксени обвезник је дужан да на истој означи број одлуке на коју се такса плаћа.

    Недовољно плаћена или неплаћена такса не задржава ток судског поступка,ако Законом о судским таксама ,није другачије одређено.

    Ако таксени обвезник захтјева суд је дужан да прими поднеске који нису таксирани или су недовољно таксирани. У тим случајевима такса се наплаћује у складу са одредбама члана 37 истог закона.
    Суд може ослободити таксеног обвезника од плаћања таксе око би плаћањем таксе,имајући у виду висину средстава из којих се обвезник и чланови његовог домаћинства издржавају,та средства била у толикој мјери умањена да би тиме била угрожена њихова егзистенција.

    Таксена  тарифа :

    За тужбу,противтужбу и приједлог за понављање поступка плаћа се,према вриједности предмета спора слиједећа такса :

    • до 100  КМ вриједности                                                             20 КМ
    • преко 100 КМ до 1.000 КМ вриједности                                      50 КМ
    • преко 1000 КМ до 5000 КМ вриједности                                    100 КМ
    • преко 5000 КМ до 20.000 КМ вриједности                                 200 КМ
    • преко 20.000 КМ до 50.000 КМ вриједности                              300 КМ
    • преко 50.000 КМ до 100.000 КМ вриједности                            500 КМ
    • преко 100.000 КМ вриједности                                                 500 КМ  и  1  %  на сваких 10.000 КМ али не више од  2.000 КМ

    За приједлог да се проведе диоба заједничке имовине плаћа се такса у износу од 100 КМ.

    За приједлог за уређење међе плаћа се такса у износу од 100 КМ.

    За тужбу у споровима издржавања плаћа се такса у износу од  20 КМ.

    За тужбу за утврђивање и оспоравање очинства,плаћа се такса у износу од  20 КМ.

    За тужбу којом се тражи развод брака,поништење брака,утврђење постојања и непостојања брака и утврђивање да је брак закључен плаћа се такса у износу од 100 КМ.

    За тужбу због сметања посједа плаћа се такса у износу од 50 КМ.

    За тужбу због отказа уговора о зајму или закупу ствари,за тужбу о отказу уговора о закупу пословних просторија плаћа се такса у износу од 100 КМ.

    За приједлог да се дозволи извршење или обезбјеђење или изда привремена мјера,за приједлог за повраћај у пређашње стање или за приједлог за обезбјеђење доказа,за приједлог за судску нагодбу,за одговор на тужбу или ревизију,плаћа се половина из става  И  овог тарифног броја.

    За приједлог којим се даје отказ уговора о закупу пословних просторија,плаћа се половина таксе из става И овог тарифног броја.

    За приједлог да се призна одлука иностраног суда у статусним стварима,односно утврди да је одлука страног суда подобна за извршење плаћа се такса у износу од 100 КМ а за жалбу против донесеног рјешења 200 КМ.

    За жалбу или ревизију против пресуде и за жалбу против рјешења у споровима због сметања посједа,плаћа се двострука такса из става  И  овог тарифног броја.

    За жалбу против рјешења којим се усваја или одбија приједлог за поврат у пријашње стање плаћа се половина таксе из става  И  овог тарифног броја,али не више од 200 КМ.

    За жалбу или ревизију против осталих рјешења,изузев рјешења из тачке 9. плаћа се такса из става  И  овог тарифног броја : ( ¨Тарифни број 9¨ За састављање судског тестамента плаћа се такса у износу од 50 КМ.

    За чување тестамента у суду и за опозивање тестамента пред судом плаћа се такса у износу од 100 КМ. За враћање тестамента који се налази на чувању у суду,плаћа се такса у износу од  5о КМ ) .

     

     

    • 1 - 1 / 1
    • 1